Історія справжнього смаку
Статті

Історія справжнього смаку

29 Червня 2016

Минулого тижня мені вдалося спостерігати за унікальним процесом - виробництвом справжнього шампанського. Справжнього - значить без втручання техніки і всяких добавок. Приватна винокурня, на якій я побував, розташовується в м Білгород-Дністровський, а її керівник мій хороший знайомий Крістофер.

Живе він в скромному будинку, виконаному в старовинному стилі. Стіни обвішані картинами, замість каганців розставлені свічки і все це доповнює запах сіна. У вітальні замість столу стояла велика бочка, на якій були розставлені нагороди. Поглянувши на Крістофера, я зрозумів, що він не просто працює - він живе своєю справою.

Соковита гроно і стара лоза

Крістофер пригостів мене справжнім сухим вином з домашнім Бринза и почав з Розповіді про збір винограду для шампанського. Як я вже говорив, при цьом ніяка техніка НЕ використовується. Щоб доставити ягоди до місця преса в ідеальному стані, Використовують невеликі наплічні кошики. Сам виноград збирають трохи раніше терміну його повного дозрівання, коли кислотність вище норми, а цукристість нижче. На етапі вичавки зібраній виноградний сік (сусло) віджимають за допомогою спеціальних пресів. Найкращий сік першої вичавки називають cuvee (кюве).

Цікаво, що при ВИРОБНИЦТВІ білого шампанського з чорного винограду необхідно, щоб сік не стікався з темною шкіркою ягоди.

Далі настав час побачити на власні очі весь процес виготовлення цього історичного напою. Спустившись в величезне винний льох, Крістофер показавши кілька дубів бочок (для бродіння сусла), в яких має відбуватися цей процес. При досягненні потрібного рівня бродіння отримуються «базове вино», яке за смаком мені здалося не зовсім вином.

Дубові бочки для бродіння

Потім вино розливають по спеціальним пляшкам і закупорюють тимчасовою пробкою. У пляшці вино продовжує бродити, і так, як пляшка щільно закупорена, вуглекислий газ розчиняється у вині, утворюючи дорогоцінні бульбашки.

За словами Крістофера, тиск в пляшці в 3 рази більше, ніж в автомобільній шині.

Коли бродіння закінчується, пляшки поміщають в спеціальні конструкції для витримки і поступово нахиляють вниз, провертаючи навколо своєї осі. Цей процес називається дегоржаж і потрібен для того, щоб зібрати осад внизу. Щоб прибрати його, пляшки відкривають з певного ухилу, при цьому втрачаючи до 30% напою. Компенсується така втрата шляхом доливання шампанського з інших пляшок.

Місце де відбувається дегоржаж

На цьому процес виробництва шампанського закінчується, залишається тільки підготувати пляшку до продажу і наклеїти етикетку з інформацією про напій. Хто б міг подумати, що подібна справа може зайняти від року і до тих пір, поки не стане досконалим.

Чим довше витримка на осаді, тим більш тонким і вишуканим виходить букет.

Ось так закінчилося моє подорож в майстерню справжнього майстра-винороба. Для справжніх цінителів ігристих вин рекомендую відвідати винно-коньячний завод Шабо і винний завод ТМ "Французький бульвар" у м.Одеса.